first_imgArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/871355/bamboo-house-vtn-architects Clipboard Houses Bamboo House / VTN ArchitectsSave this projectSaveBamboo House / VTN Architects Bamboo House / VTN Architects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/871355/bamboo-house-vtn-architects Clipboard Save this picture!© Hiroyuki Oki+ 19 Share Projects 2016 Vietnam Year:  “COPY” “COPY” CopyHouses•Vietnam Area:  217 m² Year Completion year of this architecture project Architects: VTN Architects Area Area of this architecture project Photographs:  Hiroyuki OkiContractor:Wind And Water House JSCSite Area:60.72m2Principal Architect:Vo Trong NghiaAssociate Architect:Kuniko OnishiCountry:VietnamMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Hiroyuki OkiRecommended ProductsWoodSculptformTimber Click-on BattensEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeDoorspanoramah!®ah! PivotText description provided by the architects. Under the rapid urbanization, cities in Vietnam have diverged far from their origins of being low density tropical green spaces. Newly developed urban areas are losing their connection with nature. “Bamboo House” is a small residential project in a narrow alley called “Hem” in Ho-Chi-Minh City. This project aims at developing the concept of “House for Trees”, a series of a prototypical housing design that targets to provide green space within high density neighborhood. Save this picture!© Hiroyuki Oki In Vietnam, there are countless narrow alleys called “Hem”. They are 2-3m wide, with similar, narrow, and long buildings running along both it’s sides, resembling a ravine. The lanes are lined with imposing forms, and their cold facades give the street a dense and weighty aura. The windows are mostly kept closed to ensure their privacy. Save this picture!With this in mind, ‘Bamboo house’, has been designed to create a comfortable living space in spite of the limited area available. The site is dense and narrow, with only 2 sides to allow natural ventilation and light into the building. The front facade is playful with planter boxes located at random points, creating interest and a more welcoming entrance.Save this picture!SectionThe client’s love for bamboo and its’ high relevance to Asian context resulted in a facade covered with bamboo plantations. In addition, the planter boxes that pop out from the front facade form deep eaves that allow the windows to be kept open even during the rainy season. Save this picture!© Hiroyuki OkiTowards the back end of the house, the design incorporates a semi-open staircase which is enveloped by creepers, allowing the branches and the leaves to function as a buffer layer that cut out direct flow of sunlight. Moreover, it also creates a comfortable distance between the neighborhoods. This is evidently visible in the bedroom that is close to the open bathroom and staircase.Save this picture!© Hiroyuki OkiThe front and the back facade are mostly open, wrapped with greenery, allowing cool wind to pass through the house. As a result, the use of air con in the house has considerably reduced. Save this picture!© Hiroyuki Oki In addition to growing bamboo on the front facade, the concrete formwork is also made by using bamboo to allow a consistent design language. The bamboo texture also helps to reduce the intense and heavy appearance of conventional concrete wall and thus, improves the overall aesthetic quality of the house.Save this picture!© Hiroyuki OkiThe client expresses, ‘I wake up to the sound of birds chirruping every morning, as the plantations attract them. My home feels like a jungle in the middle of a bustling city. The green spaces also keeps the house cool at all times, reducing the usage of air conditioner. The space also feels larger because of the large openings on 2 sides.’Save this picture!Ground Floor PlanSave this picture!Level 1 PlanSave this picture!Level 2 PlanSave this picture!Level 3 PlanSave this picture!Level 4 Plan This project provides a solution to create a comfortable and open living space that is surrounded by green in a highly dense and small site. It not only meets the functional and aesthetic needs but also connects the people with one another and more importantly, with nature. Save this picture!© Hiroyuki OkiProject gallerySee allShow lessHouse with 11 Views / Marc Koehler ArchitectsSelected ProjectsDEAR FARM / VIVA ArchitectureSelected Projects Share Photographs CopyAbout this officeVTN ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesVietnamPublished on May 16, 2017Cite: “Bamboo House / VTN Architects” 16 May 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogAluminium CompositesTechnowoodHow to Design a Façade with AluProfile Vertical ProfilesRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalShelvingZeitraumWardrobe – Hide & ParkSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Qd-ClassConcrete FloorsSikaIndustrial Floor CoatingsStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Stone SeriesWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – FerroFinestra W20Panels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsMIS Facade PanelUrban ShadingPunto DesignPavilion – TentChairsInterstuhlConference Chair – Low With CastorsWoodreSAWN TIMBER co.Pre-Weathered Wood CladdingMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?现代化城市的风油精——竹屋 / VTN 武重义事务所是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more