first_img Housing Save this picture!© Iwan Baan+ 13 Share photographs:  Iwan BaanPhotographs:  Iwan Baan Design Team:John Gillham, Jing LiuStructural Engineer:Liam O’Hanlon Engineering, PCPlumbing Engineer:Plus Group Consulting EngineersConstruction Management:Curtis Bertrand, Roy Greenwald, Matt Krupanski, Astere NiyonkuruGlobal Procurement:Gam KaganArchitect In Charge:Louise BravermanCountry:BurundiMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Iwan BaanRecommended ProductsCoffee tablesBoConceptSevilla Coffee table AD31WindowsJansenWindows – Janisol Arte 2.0BricksTerrealClay Wall Brick – Terracotta FaçadeText description provided by the architects. Embedded in hillside rural village of Kigutu, the 18-bed Kigutu Staff Housing connects East African elemental aesthetics with inventive off-the grid sustainability. Cutting a skewed line in the hillside, the 6000 square foot dormitory captures magnificent mountain views. Currently rebuilding after many years of horrific civil strife, the villagers, in conjunction with an indigenous non-profit, hope that this housing for their medical staff will create a model for the sustainable future of both the community and the country.Save this picture!First Floor PlanThe PorchesThe oversized porch doors in the public space seamlessly connect inside and out, reflecting the typical Kigutu indoor/outdoor communal culture. Similarly the vividly colored entry porches adjacent to each private sleeping room reinforce this semi-permeable sensibility. The porosity of the porches encourages sociability, enhances airflow into the adjacent sleeping rooms, and frames unobstructed romantic transverse views of the landscape.Save this picture!© Iwan BaanThe necessity for SustainabilitySustainability is not an added benefit in Kigutu. It is a necessity. Hence, the same elemental design strategies that establish its aesthetics must also advance energy saving. Since the village is 100% off the municipal grid, a nearby solar array and local solar water heaters, sited in the rear of the building, exclusively power the housing.Save this picture!© Iwan BaanThe location of the building, partially below grade, both reduced excavation costs and takes advantage of the earth’s natural insulation for temperature control. Likewise, the extended roof overhangs provide solar protection to optimize the use of natural daylight, while French drains distribute runoff rainwater for irrigation. The personal porches also create three-sided natural ventilation within the bedrooms, eliminating the need for air conditioning. The position of the windows within these rooms, in both low and high locations, also creates a natural stack effect that amplifies airflow. Yet the greatest accomplishment is the human accomplishment.Save this picture!© Iwan BaanThe villagers, using local bricks, manually built the housing, eliminating the need for fuel consuming machines and creating transferrable job training skills for the Kigutu community.Project gallerySee allShow lessTicollage City / Costa Rica Pavilion at the Venice Biennale 2014Architecture NewsCritical Round-Up: The 2014 RIBA Stirling Prize ShortlistArchitecture NewsProject locationAddress:BurundiLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Area:  6000 ft² Area:  6000 ft² Photographs “COPY” Burundi Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/527161/village-health-works-staff-housing-louise-braverman Clipboard “COPY”center_img Village Health Works Staff Housing / Louise BravermanSave this projectSaveVillage Health Works Staff Housing / Louise Braverman Architects: Louise Braverman Area Area of this architecture project Village Health Works Staff Housing / Louise Braverman CopyHousing•Burundi ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/527161/village-health-works-staff-housing-louise-braverman Clipboard ArchDaily CopyAbout this officeLouise BravermanOfficeFollowProductsSteelBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingHousingBurundiPublished on July 21, 2014Cite: “Village Health Works Staff Housing / Louise Braverman” 21 Jul 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in SkyPodsShowerhansgroheShowers – Croma EDoorsC.R. LaurenceMonterey Bi-Folding Glass Wall SystemTable LampsLouis PoulsenLamps – Panthella PortableBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersSealantsEffisusMetal Roof Flashing – Stopper MRDropped CeilingsPure + FreeFormLinear Clip-Strip Ceiling SystemUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEVentilated / Double Skin FacadeULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Nokia LibraryLouversAccoyaAccoya® Wood for Shutters and LouvresSpa / WellnessKlafsGyms & Relaxation RoomsMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more