first_img Aloe Design Projects Houses Canada Toko Garden Design Save this picture!© Andrew Latreille+ 18 Share 2014 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/774064/cloister-house-plus-laneway-measured-architecture Clipboard CopyHouses•Vancouver, Canada Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/774064/cloister-house-plus-laneway-measured-architecture Clipboard Cloister House + Laneway / Measured Architecture ArchDaily Structural: photographs:  Andrew Latreille, Nic LehouxPhotographs:  Andrew Latreille , Nic Lehoux Photographscenter_img “COPY” Year:  Cloister House + Laneway / Measured ArchitectureSave this projectSaveCloister House + Laneway / Measured Architecture CX Contracting 2014 Architects: Measured Architecture Year Completion year of this architecture project Artist:Fei DisbrowMillwork:Nico SpacecraftSteel:Metallica ManufacturingSome Automation:GraytekPv Panels:Day4 Solar Panel SystemsDesign Team:Clinton Cuddington Architect AIBC, Piers Cunnington Architect AIBCCity:VancouverCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Nic LehouxRecommended ProductsDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20Doorspanoramah!®ah! PivotEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewText description provided by the architects. At its root, the Cloister House is a quiet refuge, a state of seclusion within the city, shared between a grandmother and her grandchildren. A finely crafted spine wall anchors the plan of the house, travelling from the front of the project to the rear. Whimsical kid-friendly elements are present, from an undulating boulder landscape to custom steel slides that run alongside the internal staircases. The hilltop site offers long views of the mountains and ocean which are balanced with shorter internally-focused views to the intimate pocket garden. Local artist, Fei Disbrow, designed a weathering steel wall sculpture + ladder surround that serve as backdrop for the pocket garden allowing filtered light to enter while providing privacy from neighbours. Materials commonly perceived as ‘cold’ were manipulated to achieve a palette of textural warmth inside and out: hand- worked masonry, charred board-form concrete walls, and blackened steel are the textural triptych which provide a sense of harbour.Save this picture!© Nic LehouxA small Laneway House (containing a dwelling unit and one-car garage) is an extension of the Cloister House. Completed after the main house, it became the final destination for unused building materials from the earlier project, such as the charred lumber. Its small size necessitated clever use of built-in storage and a singular palette of materials. With the sleeping quarters subterranean, the building is carefully carved into the sloping site to complete the cloister feel of the project as a whole, providing a naturalized green roof view back to the main house, achieving light and livability for the laneway and maintaining privacy for all users.Save this picture!Floor PlanThe overall design unites seemingly contrary characteristics: deliberate darkness, industrial materiality, organic landscape and playfulness. An article by Adele Weder in Azure Magazine referred to the project as “an architectural introversion”; buildings that “resonate with drama inside while projecting quiet modesty to the street.”Save this picture!© Andrew LatreilleDECONSTRUCTION + RECYCLINGThe site was home to a 1940’s tear-down bungalow, toxic and in poor repair. Rather than demolishing the existing house in the traditional manner, Measured participated in a Pilot Project with City of Vancouver and Pacific Community Resources to sustainably deconstruct the building for salvage, recycling and reuse, employing at-risk youth as part of a job training initiative. The project exceeded the program’s goal by sorting over 90% of the resulting material for recycling or re-use, and the process imparted a positive tone and spirit to the project which were consequently influential in the fabrication of the new house. Fast + Epp Landscape: Stone installation: Save this picture!© Andrew LatreilleMATERIALITY + CONSTRUCTION TECHNIQUESThe Cloister House and Laneway is an essay in concrete; its applications in the project are extensive, highly varied and in some cases unprecedented. The custom steel slides flanking the staircases reference the pour chute on a concrete mixer, providing a nod to the design’s conceptual framework, a playful experience for the client’s grandchildren and a placeholder for future changing ambulatory needs. The construction team worked with a modular formwork system using shop-built 4’ x 8’ units faced with charred tongue and groove fir planks that could be easily maneuvered on site and re-used from pour to pour. The charred planks left a rustic, high-relief surface on the concrete that matured over successive pours. To jump start the construction process in advance of municipal permit approvals, assembly of the modular panels began off- site. Alongside the benefits of keeping environmental pollutants out of the neighbourhood, this innovative strategy led to a more compact construction schedule. In the spirit of upholding waste-conscious building practices, the leftover concrete from each pour was used to make rectangular stepping stones for rear yard pathways. Moreover, a portion of the planks used for the concrete formwork were re-charred and re-used as soffit panels and interior walls. The resulting look was an elegant preservation of the tools of formation alongside the finished product.Save this picture!© Andrew LatreilleThe threaded form ties that pass through the exterior concrete walls double as the attachment points for removable interior panels of Venetian plaster and white oak millwork that soften the concrete shell while providing easy access to electrical wiring running behind. “The material choice also enables a hyper clean environment, essential for the client’s asthma (for this reason there is not an inch of drywall in the entire project). Above all, this is an architecture that celebrates the underrated glories of the dark and dense enclave” (Weder, 2014).Save this picture!© Andrew LatreilleBetween the house and the laneway, an undulating boulder landscape appears native to the site but was carefully composed as a whimsical, kid- friendly play surface. Measured called on Japanese master stone mason Tamatsu Tongu to craft the boulder landscape and the feature walls. Together, we selected the stones from the quarry in Squamish, where Tamatsu then fashioned the rock before having it delivered to site. All of the masonry was locally sourced through Bedrock Natural Stone.Save this picture!© Andrew LatreilleProject gallerySee allShow less2016 Glenn Murcutt Master ClassWorkshopCompetition Challenges Architects to Reimagine New York’s MetLife BuildingArchitecture Competitions Share “COPY” Contractor: CopyAbout this officeMeasured ArchitectureOfficeFollowProductsSteelStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesVancouverCanadaPublished on September 22, 2015Cite: “Cloister House + Laneway / Measured Architecture” 22 Sep 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more